Névadónkról

fazekas-istvan.jpg

Fazekas István 1947.05.23-án született Gyömrőn, édesanyja tanító volt, édesapja pedig rendőrparancsnok Makón, ahol az 1956-os eseményekben való helytállásáért megkapta a díszpolgári címet.

Testvérei: Lajos filmrendező, Miklós fogorvos, és András orvosprofesszor.
Gyermekei: Judit pszichológus és Eszter gyógypedagógus.

Névadónk a Katona József gimnáziumban érettségizett és utána a Bárczi Gusztáv Tanárképző Főiskola logopédia szakán szerzett oklevelet.
Munkáját Kunszálláson kezdte és Kiskunfélegyházán folytatta, ahol részt vett az iskolaérettségi vizsgálatok protokolljának összeállításában, majd a kiskunfélegyházi Kisegítő Iskolában megbízott igazgató lett.

Életpályája 1983-tól Kecskeméten folytatódik, mivel az akkori városi tanács igazgatói pályázatot írt ki a Nyíri úti Kisegítő Iskolába. Ehhez az intézményhez 20 esztendőn át kapcsolható a neve, mint igazgatóé és ebből az anyaiskolából indult útjának Kecskeméten a Speciális Szakiskola 1985-ben, a Logopédiai Intézet 1989-ben, és az Autista tagozat 1992-ben.

Kecskeméti gyógypedagógusként mindent megtett, hogy a fogyatékos emberek érdekeit képviselje és mindenek felett a fogyatékos gyermekek nevelésének és oktatásának volt nagy szakértője. Pontosan tudta mikor van szükség a nevelésre és mikor az oktatásra, és mint iskolák és intézmények alapítója nagyon jól ismerte és nevelgette a fiatal pedagógusokat is, akik közül most nem egy intézményvezetőként dolgozik.

Pedagógusi pályájának utolsó éveit sajnos beárnyékolta betegsége, melyben a depresszióval való küzdelem idején, gyakran rossz megoldásokat választott, de még ekkor is a humor, az önirónia, és a büszkeség volt a legjellemzőbb rá.

2011-ben elhunyt és temetésén számtalan munkatársa, barátja búcsúzott tőle mély fájdalommal.
Az iskola névadó ünnepsége 2017.05.23-án Fazekas István 70. születésnapján volt.